2015. január 26., hétfő - Paula, Vanda

Szerző: Kanalas Klaudia

nyomtatás

iwiw

facebook

Megosztás:Táplálékkiegészítők pro és kontra

Ez a téma meglehetősen kettéosztja a társadalmat. Vannak akik azt állítják, hogy elég egészségesen táplálkoznak. A másik tábor azt állítja, hogy a táplálékkiegészítők elengedhetetlenek az életünkben, hiszen pusztán az ételeinkkel nem vagyunk képesek elegendő mennyiséget biztosítani magunknak a létfontosságú vitaminokból és ásványi anyagokból.

Hirdetés

Mára a  táplálkozást kiegészítő szerek piacán is számtalan választási lehetőség tárul elénk, és komoly verseny alakult ki.

 A táplálékkiegészítők fajtái

–  vitaminok

–  nyomelemek, ásványi anyagok

–  gyógynövények

–  fogyasztó tabletták, táplálékkiegészítők daganatos betegeknek, vágyfokozók, teljesítményfokozók

Miért jelent ez vitatémát?

Az emberek nagy része tudatos vásárlónak gondolja magát azáltal,hogy gondosan elolvassa a kosárba tett portékák címkéin az összetevőket. Ám valójában arról is információra lenne szükség, hogy  az adott tápanyagokból mennyi szívódik fel a szervezetben. A különböző vitaminok és ásványi anyagok serkentik az anyagcserét, erősítik az ellenálló képességet. Megtalálhatóak a zöldségekben, gyümölcsökben, de vajon elegendő mennyiségben? Ez képezi a vita tárgyát a két tábor között, és alapozta meg az évek során az érveket és az ellenérveket.

Érvek a táplálékkiegészítők mellet

–  a zöldségek és gyümölcsök a környezetszennyezés miatt veszítettek vitamin és ásványi anyag tartalmukból, ezért nem lehet csak ezekkel fedezni a szervezet szükségletét

–  a termékeknek gyógyhatása nincs

–  a normális sejt képződéshez és működéshez szükséges anyagokról van szó

Érvek ellene

–  Az OÉTI-nek a gyártó csak az alapanyagok listáját küldi el, és azt vizsgálják meg, hogy van-e olyan ami tiltólistán szerepel, azaz káros-e a szervezetre. A gyártás után már nem ellenőrzik mi került a termékbe.

–  A vitaminok és ásványi anyagok is túladagolhatók.

–  A forgalomba kerülést követően ritka az ellenőrzés.

A legtöbb visszaélés a fogyasztószerek piacán észlelhető, mert a kért hatást gyógyhatású készítmény hozzáadásával érik el, vagy nem is váltja ki az ígért hatást. Az ilyenfajta visszaéléseknek a lazább európai szabályozás ad táptalajt.

Azt mindenkinek magának kell eldöntenie melyik álláspontot képviseli. Célszerű bármilyen  típusú  kiegészítő használata  előtt alaposan utána nézni mit tartalmaz, és konzultáljuk szakemberrel előtte.


X