Szerző: Kanalas Klaudia

nyomtatás

iwiw

facebook

Megosztás:Táplálékkiegészítők pro és kontra

Ez a téma meglehetősen kettéosztja a társadalmat. Vannak akik azt állítják, hogy elég egészségesen táplálkoznak. A másik tábor azt állítja, hogy a táplálékkiegészítők elengedhetetlenek az életünkben, hiszen pusztán az ételeinkkel nem vagyunk képesek elegendő mennyiséget biztosítani magunknak a létfontosságú vitaminokból és ásványi anyagokból.

Hirdetés

Mára a  táplálkozást kiegészítő szerek piacán is számtalan választási lehetőség tárul elénk, és komoly verseny alakult ki.

 A táplálékkiegészítők fajtái

–  vitaminok

–  nyomelemek, ásványi anyagok

–  gyógynövények

–  fogyasztó tabletták, táplálékkiegészítők daganatos betegeknek, vágyfokozók, teljesítményfokozók

Miért jelent ez vitatémát?

Az emberek nagy része tudatos vásárlónak gondolja magát azáltal,hogy gondosan elolvassa a kosárba tett portékák címkéin az összetevőket. Ám valójában arról is információra lenne szükség, hogy  az adott tápanyagokból mennyi szívódik fel a szervezetben. A különböző vitaminok és ásványi anyagok serkentik az anyagcserét, erősítik az ellenálló képességet. Megtalálhatóak a zöldségekben, gyümölcsökben, de vajon elegendő mennyiségben? Ez képezi a vita tárgyát a két tábor között, és alapozta meg az évek során az érveket és az ellenérveket.

Érvek a táplálékkiegészítők mellet

–  a zöldségek és gyümölcsök a környezetszennyezés miatt veszítettek vitamin és ásványi anyag tartalmukból, ezért nem lehet csak ezekkel fedezni a szervezet szükségletét

–  a termékeknek gyógyhatása nincs

–  a normális sejt képződéshez és működéshez szükséges anyagokról van szó

Érvek ellene

–  Az OÉTI-nek a gyártó csak az alapanyagok listáját küldi el, és azt vizsgálják meg, hogy van-e olyan ami tiltólistán szerepel, azaz káros-e a szervezetre. A gyártás után már nem ellenőrzik mi került a termékbe.

–  A vitaminok és ásványi anyagok is túladagolhatók.

–  A forgalomba kerülést követően ritka az ellenőrzés.

A legtöbb visszaélés a fogyasztószerek piacán észlelhető, mert a kért hatást gyógyhatású készítmény hozzáadásával érik el, vagy nem is váltja ki az ígért hatást. Az ilyenfajta visszaéléseknek a lazább európai szabályozás ad táptalajt.

Azt mindenkinek magának kell eldöntenie melyik álláspontot képviseli. Célszerű bármilyen  típusú  kiegészítő használata  előtt alaposan utána nézni mit tartalmaz, és konzultáljuk szakemberrel előtte.

Patikakereső

Betegségek

Facebook

Partnereink

Hírposta

Szavazás

Melyik a TE kedvenc parfümillatod?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

X