Szerző: Kovács Rita

nyomtatás

iwiw

facebook

Megosztás:Eljött a karácsonyvárás ideje

Ma gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Ismét elérkezett a karácsonyra készülés ideje, ami modern világunkban egyre inkább kimerül az ajándékok utáni rohangálásban, a plázás és főutcák giccses-csillogóra díszítésében és a szabadtéri forralt borozásban, pedig ennek az időszaknak nem erről kellene szólnia.

Hirdetés

Miből lett a karácsony?

Mint a katolikus vallási ünnepek többsége a karácsonyi ünnepkör is pogány ünnepre „telepedett rá”. Ilyenek például a Janus-ünnepek, Saturnáliák vagy a Mithras-kultusz vígasságai. A pogány vallások ekkor ünnepelték a téli napfordulót, amikor a naprabló démon felett győzedelmeskedik az újjászületett, emelkedő pályaszakaszát megkezdő Nap. Sokhelyütt ez az ünnep volt az új év kezdete is.

A keresztény ünnepkörben a karácsony várása böjttel és bűnbánattal párosult sok évszázadon keresztül. Napjainkra a karácsony előtti böjtölés egyre inkább kiveszőben van. Az advent szó jelentése: eljövetel. Hiszen pontosan ennek kellene az ünnep lényegi okának lennie, megünnepelni azt, hogy eljött az emberek közé a megváltó, aki leveszi a bűnöket az emberek válláról, hogy azok hitük szerint a mennybe juthassanak.

Adventi koszorú és gyertyái

Az adventi koszorú használata viszonylag új keletű szokás, a 19.-20. században terjedt el. Az első ilyen koszorút Johann H. Wichern, német evangélikus lelkész készítette. Azzal a különbséggel, hogy míg a napjainkban elterjedt adventi koszorún négy gyertya van ‑ ami a négy, karácsonyt megelőző vasárnapot jelképezi – addig Wichern koszorúján minden karácsonyt megelőző napot, egy-egy gyertya jelképez. Méghozzá 19 szál piros gyertya jelentette a hétköznapokat, és négy nagyobb, fehér gyertya a vasárnapokat.

Katolikus hagyomány szerint a négy vasárnapot jelképező gyertyák közül három lila, egy pedig rózsaszín kell legyen. Amellett, hogy minden gyertyának megvan a maga jelentése a lila szín a bűnbánatot és a megtérést, míg a rózsaszín gyertya a közelgő ünnepet szimbolizálja. Méghozzá azért pont a rózsaszín jelképezi az ünnepet, mert a teljes ünnepkört átható bűnbánat (lila) keveredik az ünnep miatt érzett örömmel (aminek a színe a fehér), a lila és fehér keveréke pedig rózsaszín lesz.

Emellett minden gyertya jelképez egy-egy kereszténységhez (is) kapcsolódó fogalmat, mint a hit, remény, szeretet, öröm. Az első gyertya Ádám és Éva történetére utal vissza, mint akiknek először ígérte meg Isten a megváltást, és így egyben a hit jelképe is. A második gyertya a zsidó népet jelképezi, mint azt a nemzetet, amelynek megígérték, hogy közülük kerül ki a messiás. Egyben a reményt is szimbolizálja. A harmadik gyertya Keresztelő Szent János munkásságára utal vissza, hiszen ő volt az, ami előkészítette az utat az emberek szívében Jézus befogadására, ez az út pedig nem más, mint a szeretet. A negyedik egyben utolsó gyertya Mária jelképe, mint az épp megszült anyában fellángoló öröm szimbóluma. Amely öröm betölti a hívőket is karácsony napján.

Akár vallásos formában, akár anélkül, családunkra gondolva közelítjük meg a karácsonyvárás idejét, mindenképp az évnek egy nagyon különleges szakasza kell, hogy legyen ez a néhány hét.

Időjárás

Aktuális időjárás

időkép szitálás, gyenge eső

Hőmérséklet: 12 °C Szél: 5 km/hK/DK-i szél


Időjárás előrejelzés

ma

időkép eső

Min.: 11 °C| Max.: 16 °C

Csapadék: 3 mm

holnap

időkép erősen felhős

Min.: 9 °C| Max.: 17 °C

Csapadék: 0 mmProgramajánló


XII. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó

október 8

Október 8-10 között, idén tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó. A studiótáncszínházi fesztivál programjában A nagy füzet, a Pomádékirály új ruhája, az Elektra és a Madárasszonyok című előadások kerülnek táncszínpadra, amelyet egy zenés irodalmi beszélgetés, a Bartókra hangolva tesz még izgalmasabbá az Eichinger-Kéri kortárs gitárduó közreműködésével.


További programok...

Facebook

Partnereink

Hírgyűjtő Hírposta
Hírhányó

Szavazás

Minden nap sminkelsz?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

X