Szerző: Kovács Rita

nyomtatás

iwiw

facebook

Megosztás:Eljött a karácsonyvárás ideje

Ma gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Ismét elérkezett a karácsonyra készülés ideje, ami modern világunkban egyre inkább kimerül az ajándékok utáni rohangálásban, a plázás és főutcák giccses-csillogóra díszítésében és a szabadtéri forralt borozásban, pedig ennek az időszaknak nem erről kellene szólnia.

Hirdetés

Miből lett a karácsony?

Mint a katolikus vallási ünnepek többsége a karácsonyi ünnepkör is pogány ünnepre „telepedett rá”. Ilyenek például a Janus-ünnepek, Saturnáliák vagy a Mithras-kultusz vígasságai. A pogány vallások ekkor ünnepelték a téli napfordulót, amikor a naprabló démon felett győzedelmeskedik az újjászületett, emelkedő pályaszakaszát megkezdő Nap. Sokhelyütt ez az ünnep volt az új év kezdete is.

A keresztény ünnepkörben a karácsony várása böjttel és bűnbánattal párosult sok évszázadon keresztül. Napjainkra a karácsony előtti böjtölés egyre inkább kiveszőben van. Az advent szó jelentése: eljövetel. Hiszen pontosan ennek kellene az ünnep lényegi okának lennie, megünnepelni azt, hogy eljött az emberek közé a megváltó, aki leveszi a bűnöket az emberek válláról, hogy azok hitük szerint a mennybe juthassanak.

Adventi koszorú és gyertyái

Az adventi koszorú használata viszonylag új keletű szokás, a 19.-20. században terjedt el. Az első ilyen koszorút Johann H. Wichern, német evangélikus lelkész készítette. Azzal a különbséggel, hogy míg a napjainkban elterjedt adventi koszorún négy gyertya van ‑ ami a négy, karácsonyt megelőző vasárnapot jelképezi – addig Wichern koszorúján minden karácsonyt megelőző napot, egy-egy gyertya jelképez. Méghozzá 19 szál piros gyertya jelentette a hétköznapokat, és négy nagyobb, fehér gyertya a vasárnapokat.

Katolikus hagyomány szerint a négy vasárnapot jelképező gyertyák közül három lila, egy pedig rózsaszín kell legyen. Amellett, hogy minden gyertyának megvan a maga jelentése a lila szín a bűnbánatot és a megtérést, míg a rózsaszín gyertya a közelgő ünnepet szimbolizálja. Méghozzá azért pont a rózsaszín jelképezi az ünnepet, mert a teljes ünnepkört átható bűnbánat (lila) keveredik az ünnep miatt érzett örömmel (aminek a színe a fehér), a lila és fehér keveréke pedig rózsaszín lesz.

Emellett minden gyertya jelképez egy-egy kereszténységhez (is) kapcsolódó fogalmat, mint a hit, remény, szeretet, öröm. Az első gyertya Ádám és Éva történetére utal vissza, mint akiknek először ígérte meg Isten a megváltást, és így egyben a hit jelképe is. A második gyertya a zsidó népet jelképezi, mint azt a nemzetet, amelynek megígérték, hogy közülük kerül ki a messiás. Egyben a reményt is szimbolizálja. A harmadik gyertya Keresztelő Szent János munkásságára utal vissza, hiszen ő volt az, ami előkészítette az utat az emberek szívében Jézus befogadására, ez az út pedig nem más, mint a szeretet. A negyedik egyben utolsó gyertya Mária jelképe, mint az épp megszült anyában fellángoló öröm szimbóluma. Amely öröm betölti a hívőket is karácsony napján.

Akár vallásos formában, akár anélkül, családunkra gondolva közelítjük meg a karácsonyvárás idejét, mindenképp az évnek egy nagyon különleges szakasza kell, hogy legyen ez a néhány hét.

Időjárás

Aktuális időjárás

időkép derült

Hőmérséklet: 9 °C Szél: 5.87 km/hNyugati szél


Időjárás előrejelzés

ma

időkép szitálás, gyenge eső

Min.: 4 °C| Max.: 10 °C

Csapadék: 2 mm

holnap

időkép eső

Min.: 6 °C| Max.: 12 °C

Csapadék: 3 mmProgramajánló


Tegyünk Együtt Egymásért Karácsonykor is!

december 05

Hamarosan jönnek az ünnepek...így a Tegyünk Együtt Egymásért csapat Mikulása is érkezik. Ezúttal Budapesten találkozhatsz velünk egy igazán szuper kis hangulatú évadzáró tanácsadáson. Természetesen készülünk nektek meglepetésekkel is.


További programok...

Facebook

Partnereink

Hírgyűjtő Hírposta
Hírhányó

Szavazás

Mi a véleményed a Való Világról?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

X