Forrás: MTI

nyomtatás

iwiw

facebook

Megosztás:Ünnepi döbbenet – A születés hetén

Az ötlet remek, az időzítés is kiváló. Évek óta május első hete a születésé. Szimbólumnak is beillő kezdeményezés, hogy ilyenkor, anyák napja tájékán a születés szépségét, fontosságát, csodáját ötvözik egybe az ünnepi események. A tavasz első hete tehát már hagyományosan a születés hete. Ünnep, fesztivál hangulatot teremtő programsorozat, öröm és számvetés, bármelyik lehet.

Hirdetés

A születés önmagában csoda, és minden az, ami körülveszi: a tervezés, a várandósság, a szülés, az új élet kibontakozása, fejlődése. De van-e jogunk, erkölcsi alapunk ünnepelni a születés misztériumát nekünk, magyaroknak, akik Európában az utolsó helyen állunk a születésszámot tekintve? Vagy talán éppen ez ad okot az évenként ismétlődő, figyelemfelkeltő, segélykiáltásnak is beillő eseménysorozatra, mikor minden az élet keletkezéséről szól.

A kétgyermekes családmodell már a múlté

Ez a hét mindenkié, hiszen valamilyen módon mindenki érintett, aki már átélte a szülés élményét, és az is, aki még csak tervezi a gyermekáldást. Az országszerte rendezendő színes programok mind egy célt szolgálnak: minél több segítséget, használható információt adni a nőknek anyai szerepükhöz. Ilyenkor megszólal az orvos, a védőnő, a dietetikus, a gyógytornász, az egészségügy sok szereplője, a demográfus, mindenki, aki valamilyen módon segíteni akar, tenni valamit a születésszám növelése érdekében.

Rucz Árpád szülész-nőgyógyász főorvos legszívesebben minden nőt külön-külön megszólítana, hiszen napi munkája során állandóan tapasztalja a megszülető gyerekszám csökkenését.

– Sajnos egyre később szülnek a nők. Ahogy mondják, kitolódik a gyermekvállalás időpontja. De mi az, hogy gyermekvállalás, és mi az, hogy teherbe esés? Gyermekáldásról és áldott állapotról szól a történet, ezek az ide illő kifejezések – hangsúlyozza. – Amíg 1990-ben a 25 évesnél fiatalabb nők körében népszerű volt a szülés, ma ebben a korosztályban 23 százalékkal csökkent a szülések száma. Az ideálisnak mondható 100 000 szülés évente már régóta nem valósul meg, 2011-ben például 88 000 volt a születésszám. A 30 éveseknek több mint a fele gyermektelen, és a tapasztalatok szerint 10 százalékuk az is marad. Ma természetesnek tűnik, hogy az orvostudomány fejlettsége miatt később is szülhetnek a nők, előbb karriert akarnak építeni, anyagi biztonságot teremteni, de sajnos a biológiai óra nem megállítható. A kor előrehaladtával egyre több kockázati tényezőt vállalnak a nők, több a koraszülés, a császármetszés, a terhesgondozás, a genetikai vizsgálatok sokkal költségigényesebbek. Úgy tűnik, hogy a 80-90-es évek kétgyermekes családmodellje már a múlté.

Családot tervezni csak stabil körülmények között érdemes

A témával foglalkozó tudományos kutatásokat végző demográfus, ha lehet, még borúlátóbb. Pongrácz Tiborné, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese az 1981 óta folyamatos népességfogyásra hívja fel a figyelmet.

– Magyarországon a születések száma 30-40 ezerrel alacsonyabb évente a halálozásnál – mondja. – Igaz, a tömeges bevándorlás valamit enyhít ezen a helyzeten, így azt mondhatjuk, hogy 18 ezerrel csökken évente a népességszám. Demográfiai szempontból az Európai Unióban az utolsó helyen állunk, míg korábban, még 2003-ban a középmezőnyben helyezkedtünk el. Száz nő 124 gyereknek ad életet évente jó esetben, de ez a mutató már 100 alatt van.

A gyerekszülés magánügy, a mikor és mennyit kérdése is, de ha az eltartó-eltartott arány megbillen, ha olyan hullámvölgybe kerülünk, mint az elmúlt évben, amikor már a 90 000-et sem érte el az éves születésszám, vagyis történelmi mélypontra jutott, akkor a magánügyet mindenképpen felülírja a közérdek, a társadalmi szükséglet és a felelősség. Vagyis ki kell mondani: a gyerekszám folyamatos csökkenésének, a magyar népesség fogyásának társadalmi, gazdasági és érzelmi háttere és következménye van. Sok gyerek nem azért nem születik meg, mert a magyar családok gyerekellenesek, hanem mert bizonytalanságot éreznek, és gyereket szülni, családot tervezni csak stabil körülmények között, kedvező légkörben érdemes.

A születés hete mindenképpen alkalmas arra is, hogy a családpolitika kedvező változásainak lehetősége ösztönözze a fiatalokat a gyerekszülésre. És ünnepi döbbenet is egyben. Az ellentmondás csak látszólagos. A tények, a számok elgondolkoztatóak: vészesen csökken a népességszám. Az ünnep a reménynek, a születés csodájának, az életnek szól, a változtatás lehetőségének, és nem csak a az esetleges kedvező statisztika miatt.

Időjárás

Aktuális időjárás

időkép gyengén felhős

Hőmérséklet: 13 °C Szél: 3 km/hDK-i szél


Időjárás előrejelzés

ma

időkép borult

Min.: 8 °C| Max.: 15 °C

Csapadék: 3 mm

holnap

időkép intenzív eső

Min.: 7 °C| Max.: 10 °C

Csapadék: 15 mmProgramajánló


XII. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó

október 8

Október 8-10 között, idén tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó. A studiótáncszínházi fesztivál programjában A nagy füzet, a Pomádékirály új ruhája, az Elektra és a Madárasszonyok című előadások kerülnek táncszínpadra, amelyet egy zenés irodalmi beszélgetés, a Bartókra hangolva tesz még izgalmasabbá az Eichinger-Kéri kortárs gitárduó közreműködésével.


További programok...

Facebook

Partnereink

Hírgyűjtő Hírposta
Hírhányó

Szavazás

Szerinted létezik fiú és lány között barátság?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

X