Szerző: Konrád Richárd

nyomtatás

iwiw

facebook

Megosztás:



Rekordáron a Sikoly

A világ egyik leghíresebb festménye került kalapács alá. A Sotheby’s aukciós áruház a héten, New York-ban, elárverezte Edvard Munch Sikoly című képét – a licit végösszege: 120 millió dollár.

Hirdetés

A norvég festő Sikoly névre hallgató munkájához négy különböző változatot készített 1893 és 1910 között, egyre alakítva, tökéletesítve azt. A festmények közül három már a norvég állam birtokában van, s csak ez az 1895-ös keletű változat az, amelyik magánkézen volt. Pontosabban van, ugyanis a telefonos licitnyertes kilétére eddig nem derült fény. Találgatások szerint egy újabb magángyűjtő…

A képárverések történetében mindig hajmeresztő összegek repkedtek, de ez a 120 milliós ár túlnőtt a korábbi rekordon, amit Picasso egy 1932-es festménye tartott. Az 106,5 millió dollárért kelt el két évvel ezelőtt.

Munch Sikolyának ismertségét leginkább a popkultúrában való megjelenése jellemzi. A jól ismert torz arc feltűnt plakátokon, pólókon, bögréken, szerepelt reklámokban és poénkodtak vele a Simpson család sárga figurái is. De legjellemzőbb modernkori karaktere mégis egy horrorfilmhez köthető. Ez a kép ihlette meg ugyanis a rendező, Wes Craven-t, aki megtervezte a mára ikonikussá lett “szellem-maszkot”, sőt filmjének is (ami azóta megért már három folytatást), a Sikoly címet adta.





Időjárás

Aktuális időjárás

időkép gyengén felhős

Hőmérséklet: 3 °C Szél: 4.66 km/hDNY-i szél


Időjárás előrejelzés

ma

időkép szitálás, gyenge eső

Min.: 0 °C| Max.: 4 °C

Csapadék: 2 mm

holnap

időkép szitálás, gyenge eső

Min.: 4 °C| Max.: 10 °C

Csapadék: 2 mm



Programajánló


Tegyünk Együtt Egymásért Karácsonykor is!

december 05

Hamarosan jönnek az ünnepek...így a Tegyünk Együtt Egymásért csapat Mikulása is érkezik. Ezúttal Budapesten találkozhatsz velünk egy igazán szuper kis hangulatú évadzáró tanácsadáson. Természetesen készülünk nektek meglepetésekkel is.


További programok...

Facebook

Partnereink

Hírgyűjtő Hírposta
Hírhányó

Szavazás

Mi a véleményed az illatos farmernadrágról?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

X