Szerző: Konrád Richárd

nyomtatás

iwiw

facebook

Megosztás:Rekordáron a Sikoly

A világ egyik leghíresebb festménye került kalapács alá. A Sotheby’s aukciós áruház a héten, New York-ban, elárverezte Edvard Munch Sikoly című képét – a licit végösszege: 120 millió dollár.

Hirdetés

A norvég festő Sikoly névre hallgató munkájához négy különböző változatot készített 1893 és 1910 között, egyre alakítva, tökéletesítve azt. A festmények közül három már a norvég állam birtokában van, s csak ez az 1895-ös keletű változat az, amelyik magánkézen volt. Pontosabban van, ugyanis a telefonos licitnyertes kilétére eddig nem derült fény. Találgatások szerint egy újabb magángyűjtő…

A képárverések történetében mindig hajmeresztő összegek repkedtek, de ez a 120 milliós ár túlnőtt a korábbi rekordon, amit Picasso egy 1932-es festménye tartott. Az 106,5 millió dollárért kelt el két évvel ezelőtt.

Munch Sikolyának ismertségét leginkább a popkultúrában való megjelenése jellemzi. A jól ismert torz arc feltűnt plakátokon, pólókon, bögréken, szerepelt reklámokban és poénkodtak vele a Simpson család sárga figurái is. De legjellemzőbb modernkori karaktere mégis egy horrorfilmhez köthető. Ez a kép ihlette meg ugyanis a rendező, Wes Craven-t, aki megtervezte a mára ikonikussá lett “szellem-maszkot”, sőt filmjének is (ami azóta megért már három folytatást), a Sikoly címet adta.

Időjárás

Aktuális időjárás

időkép gyengén felhős

Hőmérséklet: 17 °C Szél: 6 km/hK/DK-i szél


Időjárás előrejelzés

ma

időkép erősen felhős

Min.: 10 °C| Max.: 19 °C

Csapadék: 0 mm

holnap

időkép szitálás, gyenge eső

Min.: 13 °C| Max.: 20 °C

Csapadék: 3 mmProgramajánló


XII. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó

október 8

Október 8-10 között, idén tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó. A studiótáncszínházi fesztivál programjában A nagy füzet, a Pomádékirály új ruhája, az Elektra és a Madárasszonyok című előadások kerülnek táncszínpadra, amelyet egy zenés irodalmi beszélgetés, a Bartókra hangolva tesz még izgalmasabbá az Eichinger-Kéri kortárs gitárduó közreműködésével.


További programok...

Facebook

Partnereink

Hírgyűjtő Hírposta
Hírhányó

Szavazás

Környezettudatosan élsz?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

X