Szerző: Kovács Rita

nyomtatás

iwiw

facebook

Megosztás:Light = fogyás?

Mi nők valahogy soha nem lehetünk elég karcsúak. Ilyenkor év elején azonban még hatványozottabban piszkálja a fantáziánkat a fogyókúra gondolata. Akár csak a karácsonyi, újévi nagy kajálások miatti kisebb feleslegünket akarjuk ledolgozni, akár nagyobb súlyfeleslegtől szabadulnánk meg, legegyszerűbb megoldásként a „light” termékek vásárlása kínálkozik, de vajon megéri?

Hirdetés

Egyáltalán nem biztos, hogy szükségünk van a fogyáshoz zsír vagy cukormentes készítményekre. Először is azért nem, mert – mivel tudjuk, hogy cukorból, zsírból, kalóriából kevesebb van benne – hajlamosabbak leszünk többet, mérték nélkül enni belőle. Hiszen „Ez úgysem árt annyira”.

Pedig ez nem így van. Attól, hogy egy termék zsírmentes egyáltalán nem biztos, hogy lényegesen kevesebb kalóriát is tartalmaz. Például a zsírmentes úgynevezett „fitt” joghurtokban körülbelül 20-30 kalóriával van kevesebb, mint nem zsírmentes változataikban. (összehasonlítás képen egy kisebb alma kalóriában kifejezett értéke) Márpedig sok szempontból a kalóriatartalom fontosabb, mint a termék zsírtartalma.

Cukormentes termékekkel ugyanez a baj. De emellett még felmerül az a gond is, hogy a legtöbb ilyen termékben cukorpótló van édesítőszerként, ami az ember vércukorszintjét megkavarja, hiszen a stabil vércukorszinthez cukorbevitel is szükséges. Hosszútávon a cukor megvonása akár cukorbetegség kialakulását is eredményezheti. Ugyanezért veszélyes a különböző édesítőszerek használata is.

Sokkal tartósabb fogyást érhetünk el, ha „fogyitermékek” helyett inkább próbálunk egy tudatos, egészséges életmódot elsajátítani. Megtalálni azokat az alkalmakat, amikor lehetőségünk van mozogni, bármilyen formában is. Kezdetnek például elég minden nap egy kis séta a környéken, majd fokozatosan növelni az intenzitást a kocogáson át, akár a futásig. Esetleg más mozgásformákat kipróbálni. Hiszen sokszor a bevitt és az elégetett kalória közötti különbség sokkal fontosabb a fogyás szempontjából, mint a zsír vagy cukor mennyisége.

Patikakereső

Betegségek

Facebook

Partnereink

Hírposta

Szavazás

Környezettudatosan élsz?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

X